Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Alla hus har en egen själ” – och den själen kartläggs nu av Nordanstigs kommun som vill se över det kulturhistoriska värdet på ett 90-tal hus. Foto: Barbro Sellin/SVT

”Alla hus har en egen själ” – värdefulla kulturbyggnader ska bevaras

Uppdaterad
Publicerad

Ett 90-tal kulturhistoriska byggnader har inventeras i Nordanstig av kommunen som vill kartlägga kulturvärdet. Det är en stor inventering som pågått i 1,5 år.

Ett av husen som kommunen inventerat ägs av Folke Jonsson i Älgered. Huset är byggt omkring år 1880 och Folke köpte det för 35 år sedan.

– Det som vi har kollat på är ju hur huset är byggt, vad det är för tegel på taket, skorstenar, grund och timmer. Utifrån det så kan man ju avgöra en ungefärlig ålder, säger Niklas Lindberg, inventerare.

Eget initiativ av kommunen

– Det är en väldig tillgång att ha både som arbetsmaterial men också för medborgare och invånare i Nordanstig, säger Douglas Helsing, stadsarkitekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer