Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vårdgivare får inte ge vård utan väktare

Publicerad

Arbetsmiljöverket har förbjudit en vårdgivare att ge vård och omsorg till en brukare i Gästrikland efter ett 40-tal hot och våldsincidenter på arbetsplatsen det senaste året.

Bland annat ska brukaren ha tagit tag i den ena medarbetarens hår och dunkat dennes huvud upprepade gånger i väggen, i en fåtölj och i golvet. Den andra medarbetaren var på plats men kunde varken förhindra brukaren eller få loss kollegan ur greppet.

Förbudet gäller tills det att vissa villkor uppfylls. Bland annat ska personalen aldrig vara färre än två och aldrig jobba utan att en väktare är närvarande. Ett annat krav är att personalen ska ha lämplig skyddsutrustning när de jobbar med brukaren.

100 000 kronor i vite

Förbudet kom efter att Arbetsmiiljöverket inspekterade arbetsplatsen efter en olycka. Misslyckas vårdgivaren att uppfylla villkoren så tvingas de betala 100 000 kronor i vite till Arbetsmiljöverket. Vårdgivaren ska också ha tydliggjort personalens ansvar och arbetsuppgifter.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.