17 miljoner kronor i skolpeng till Nya Kastets skola – men Evelyn Klöverstedt (L) vill inte svara på frågor. ”Jag förväntar mig att ansvariga politiker ska förklara för invånarna varför saker är som de är”, skriver SVT Gävleborgs ansvariga utgivare Joanna Wågström. Foto: SVT

Varför svarar inte Gävles högst ansvarige skolpolitiker på våra frågor?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Vi har gång på gång sökt Evelyn Klöverstedt (L) som är ordförande i utbildningsnämnden i Gävle för att prata om Nya Kastets skola. Men hon vill inte kommentera. Det är ett demokratiskt problem.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Gävle kommuns politiker har konsekvent sagt nej till etableringen av friskolan Nya Kastet i Gävle. Men det spelar ingen roll för det är inte kommunpolitikerna som bestämmer om skolan får starta eller inte – det är Skolinspektionen.

De senaste veckorna har Nyhetsbyrån Sirén publicerat en stor granskning där de kartlagt 550 personer med kopplingar till radikal islamism. Granskningen visar att bolag som de här personerna har engagemang i har gjort mångmiljonaffärer med staten och kommuner.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

I vårt område handlar det om förskolekooperativet Bilaal, som har haft förskolor i Gävle, Söderhamn och Umeå och Nya Kastets skola i Gävle.

Granskningen visar att Gävle kommun betalat 18 miljoner kronor till förskolan Bilaal.

Och nu kan SVT Gävleborg berätta att kommunen betalat drygt 17 miljoner kronor till Nya Kastet i form av skolpeng.

Det är inte konstigt. Det är heller ingenting som Gävle kommun kan vägra att göra. De är tvingade att följa lagstiftningen och enligt lagstiftningen ska kommunen betala skolpengen.

Men att våra offentliga myndigheter tvingas betala ut miljontals kronor av våra gemensamma skattemedel till bolag med kopplingar till radikala islamister väcker så klart många frågor.

Varför ser det ut som det gör? Vad har kommunen för möjligheter att agera i ett sådant här läge? Och kanske framförallt – hur ser de styrande i Gävle på lagstiftningen? Är de nöjda? Var står våra folkvalda politiker i frågan?

Den person redaktionen tycker är mest relevant att ställa frågorna till är Evelyn Klöverstedt (L), utbildningsnämndens ordförande.

Trots upprepade försök under flera dagars tid får vi ingen intervju. Hon svarar per mejl att hon inte vill kommentera. Vi skickar fler mejl. Som möts av tystnad.

Här har vi ett stort problem – att kommunens högst ansvarige skolpolitiker konsekvent avböjer att vara med på en intervju om att Gävle kommun varje år tvingas betala miljontals kronor till skolor och förskolor med kopplingar till radikala islamister är ett demokratiskt problem.

Jag förväntar mig att ansvariga politiker ska förklara för invånarna varför saker är som de är. Och jag förväntar mig att ansvariga politiker ska berätta vad de tycker om att det är som det är. Att de ska ta ställning, så att invånarna vet var de står när det är dags att gå till valurnorna.

Det tror jag att även Gävleborna förväntar sig.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

Mer i ämnet