Vårkänslor i moll

Vårkänslor i moll

Brukar du bli trött, nedstämd och extra sugen på sötsaker när våren går sitt intåg och dagarna blir längre?
Då kan du ha drabbats av en årstidsbunden depression.

När dagarna blir längre, solen värmer lite extra och sommaren inte känns lika långt bort är det många som jublar av glädje. Men inte alla. I dag räknar man med att runt 15 procent av svenskarna får besvär av årstidsväxlingar och för runt 500.000 blir det så allvarligt att man måste söka hjälp.

Men exakt vad det beror på är fortfarande oklart.

Borde vara glad – men är inte det

– Många av dem som upplever vårdepressioner brukar ju ha lite av en psykologisk förklaring. Den går ut på att det är en tid när man bör vara glad, fyllas av energi och känna att det pirrar i hela kroppen. Men man gör inte riktigt det och så tänker man att ”det är något fel på mig” och så blir man deprimerad av det. Men någon riktig biologisk förklaring har jag inte sett, säger Mats Rosengren överläkare inom psykiatrin.

Ät, sov och motionera för att må bra

Trötthet, en känsla av att allt är tråkigt och ett ökat sug efter sötsaker är några symptom  på årstidsbunden depression. Men det finns några bra knep för den som drabbats.

– Försök att äta på samma sätt som i vanliga fall, försök behålla din dygnsrytm, gå upp samma tid varje dag och lägga dig samma tid. Försök komma ut och motionera på något sätt, gärna utomhus i 45 minuter i alla fall tre gånger i veckan. Och det ska man börja med så fort man känner att man är på väg ner. För väntar man för länge kan det vara väldigt svårt att med de här egenvårdsåtgärderna komma någon vart, säger Mats Rosengren.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer