Krönika: Vart är samhället på väg egentligen?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Pling! Misstänkt skottlossning i Hedesunda…

Pling! Kropp hittad i Knivsta – misstänkt mord…

Pling! Dramatisk biljakt i Gävle…

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Så här ser det ut i min telefon varje dag och varje vecka. Jag förstår att jag kanske inte är en genomsnittsförbrukare av nyheter. Jag får pushnotiser från alla lokala tidningar i Gävleborg, rikstidningar, radion, SVT riks och flera lokala SVT-redaktioner.

Jag översköljs dagligen av ett hav av ofta negativa nyheter. Som tillsammans ger en upplevelse av ett samhälle i förfall.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

Och visst finns det problem i samhället. Exempelvis ökar de anmälda bedrägeribrotten, våldtäkterna likaså. För att inte nämna dödsskjutningarna, enligt Brå:s statistik.

Men samtidigt minskar de anmälda bostadsinbrotten, stölderna och det dödliga knivvåldet.

Samhället är komplext.

Nu får vi kännedom om alla mord i landet

Faktum är att slår man ihop alla kategorier av dödligt våld har det ökat under den senare halvan av 2010-talet enligt en granskning som DN gjort – men det är färre personer som utsätts för dödligt våld i dag än på 1990-talet.

Trots det törs jag med ganska stor säkerhet påstå att de flesta av oss upplever att det mördas som aldrig förr i Sverige.

Men när jag tittar upp från telefonen och ser mig omkring i samhället tuffar allting på ungefär som vanligt i samhället. Det finns ett glapp i upplevelsen av den rapporterade verkligheten och den faktiska verkligheten.

Mord har alltid varit bra nyheter, som det rapporterats flitigt om. Men innan smartphonens intåg i våra liv så fick jag inte en push i telefonen för exakt vartenda mord som skedde på varenda plats i vårt avlånga land.

På 90-talet kände jag inte till alla mordfall – det gör jag i princip i dag.

Jag undrar hur det påverkar min värlsbild...

Medier vill få så många som möjligt att ta del av sin journalistik. Det är en grundläggande drivkraft. Det finns ingen poäng med att stå och ropa ut nyheter rakt ut i tomma intet utan mottagare på andra sidan.

Stort intresse för negativa nyheter

Förr i tiden rapporterade vi utifrån en magkänsla och vissa kriterier för vad som ansågs vara en bra nyhet.

Nu mäter vi. Hur många klickar? Hur många ser klart ett helt inslag?

Statistiken ljuger inte. Statistiken visar att våld, brott och mord går hem hos tittarna. Generellt skulle jag säga att negativa nyheter nästan alltid är mer gångbara än positiva nyheter.

Vilket leder till: Pling! Ett mord har skett… Pling! En våldtäkt… Pling! Brotten ökar… Pling! Samhället förfaller…

Och ni tittar och läser.

Det här är ett problem.

För det ger en ensidig bild av det samhälle vi lever i.

Public service har i uppdrag att spegla Sverige såsom det ser ut.

Samtidigt har vi ett uppdrag att nå ut till fler Gävleborgare med våra nyheter.

Och sanningen är den att det är mycket svårare att få er att titta på inslag som handlar om föreningen som gör något gott för samhället eller en nyhet om ett äldreboende där allt fungerar bra – än kritiska nyheter om samma förening eller äldreboende.

Förändringar för att spegla samhället

SVT:s lokala nyheter är just nu inne i en stor förändringsprocess.

En bärande bit i det nya som vi rör oss mot är att vi ska producera journalistik som är bredare. Vi kallar det för nyhetsfördjupningar. Tanken är att nyheten ska sättas i ett sammanhang. Fler röster ska komma till tals, fakta ska läggas till, en bakgrund. Våra tittare ska kunna förstå sammanhanget och utvecklingen.

Vårt mål är att bredda och fördjupa rapporteringen och spegla samhället i Gävleborg som det ser ut. Ett samhälle som innehåller många färger – inte bara svart och vitt.

Det är en utmaning som jag gladeligen tar mig an.

Jag hoppas att ni vill följa med på den resan och ta del av våra fördjupningar och sätta er in i mer komplexa sammanhang.

Inte bara klicka på rubriker som får er att utbryta: Vart är samhället på väg egentligen?!

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

Mer i ämnet