Foto: TT

Akut vattenbrist i Gävle och Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Vattenläget i Gävle och Sandvikens kommuner är ansträngt – på grund av det varma och torra vädret. Nu uppmanar Gästrike Vatten och Sandviken Energi alla med kommunalt vatten att vara aktsamma med hur man använder dricksvattnet.

Den mängd vatten som produceras i vattenverken räcker just nu inte till för den ökade vattentillgången i och med det varma och torra vädret.

Fyller pooler och vattnar

Sandviken Energi som producerar och levererar det kommunala dricksvattnet i Sandviken ser också att det tas ut mycket vatten alldeles för snabbt ur ledningsnätet, bland annat fyller man pooler och vattnar i trädgården. Stora vattenuttag leder till dåligt tryck både hos kunder och i ledningsnätet, vilket även kan skapa missfärgningar.

– När det är så här varmt och soligt under en längre tid, så är det normalt att behovet av vatten ökar. Vi vill säkerställa att vattnet räcker till för dryck, matlagning och hygien, säger Ida Lindahl, kommunikations- och marknadschef på Sandviken Energi i ett pressmeddelande.

Tvingas till restriktioner

Värmeböljan ställer till problem med vattenförsörjningen, och nu införs även restriktioner i Gävle, Sandviken och Forsbacka. Restriktionerna gäller för alla med kommunalt vatten. Boende får bland annat inte vattna gräsmattan eller fylla poolen.

Hur allvarligt är läget egentligen?

Det är allvarligt. Men man ska inte blanda ihop det med grundvattnet, utan det här handlar om att när det har varit så här varmt ökar vattenförsörjningen i hushållen. Man kanske vattnar blommorna ute, gräsmattan, fyller poolen eller duschar lite längre än vanligt, säger Lena Säfström, kommunikatör på Gästrike Vatten. 

Redan igår märkte Gästrike Vatten att läget började bli akut.  

– Det har varit ett så kraftigt uttag av vatten så vi hinner inte leverera. Redan igår märkte vi att delar av Gävle hade mindre tryck i ledningar. Fortsätter det här så kan det leda till att vissa blir utan vatten, säger Lena Säfström.  

Så här kan du spara vatten

Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem. Använd vattensnåla program.

Undvik att vattna i trädgården, speciellt gräsmattan.

Duscha istället för att bada och ta en snabbdusch istället för en lång.

Stäng av kranen när du borstar tänderna.

Tvätta bilen i en biltvätt, gärna en som återanvänder tvättvattnet.

Fyll bara poolen en gång, håller du vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor kan du bada i samma vatten länge.

Källa: Sandviken Energi AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.