Grannar oroliga när Vattenfall går vidare med omstridd transformatorstation

Uppdaterad
Publicerad

Nu går bygget av den omstridda trasformatorstationen intill vattentäkten i Stackbo in i en ny fas. Under fredagen lämnar Vattenfall in en förfrågan om det är möjligt att få bygglov för stationen som ska försörja Microsofts anläggningar med energi.

Det är samhällsbyggnadsnämnden i Gävle kommun som ska fatta beslut i frågan.

Vattenfall uppger att de behöver ett förhandsbesked från kommunen för att veta om de ska gå vidare med planeringen för ledningar till aktuell plats. Området ligger närmare bostadsbebyggelse än Vattenfalls första önskemål, som fick avslag av Länsstyrelsen, men det finns ingen anledning till oro, enligt elbolaget, som säger att säkerheten är rigorös.

Microsofts etablering i Gästrikland

Samma station som tidigare

– Det är samma station som om vi skulle ha byggt i vattenskyddsområdet. Det innebär att det är en oljefångstgrop som skulle fånga upp all olja om det skulle bli läckage, säger Mikael Björnér, pressansvarig vid Vattenfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet