Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 11-årige Edvin från Runemo berätta hur han återställer ekosystem och har fått elbolaget att släppa på vatten. Foto: Tor Jonsson/ SVT

11-årige Edvin hittade döda fiskar i Runemo – återställde själv ekosystemet i bäcken

Uppdaterad
Publicerad

Edvin Kronberg har återställt en uttorkad bäck nära familjens hus i Runemo, Ovanåkers kommun. Idag är djurlivet tillbaka i bäcken och han har dessutom fått elbolaget Fortum att släppa på mer vatten.

När Edvin Kronberg var ute och fiskade med sin pappa för några månader sen gick de förbi den uttorkade bäcken. Edvin blev då så upprörd att han på egen hand lärde sig om ekosystem.

Byggde upp bäcken själv

Han tittade på Youtube för att lära sig hur han kunde gräva en ränna, och lägga i stenar och grus för att skapa ett bra klimat för fiskar, insekter och andra djur som är beroende av en viss typ av vattenmiljö.

– Innan jag byggde min ränna fanns ingen av de här stenarna här, ingen dödved eller lekgrus. Det var bara igenväxt med gräs och tomt på vatten, säger Edvin Kronberg.

Elbolag lovat mer vatten

Nyligen tog Edvin Kronberg kontakt med elbolaget Fortum och efter ett möte lovade elbolaget att de skulle höja vattenvolymen på minsta mängden vatten de släpper igenom – då kommer det att finnas tio gånger så mycket vatten som tidigare när det är som lägst.

– I älven här blir det ibland onaturligt lågt vatten, så bäcken torkar ut. Jag kontaktade Fortum, de bjöd in mig till ett möte och lovade mig att släppa på fem kubikmeter vatten, istället för 0,5 som de släppte innan, säger Edvin Kronberg.

Klicka på länken för att se bäcken som Edvin skapat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.