Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet får du höra mer om hur bristen på veterinärer i Gävleborg påverkar. Foto: SVT

Veterinärbristen ökar i Gävleborg – två månaders kö för att fixa hundtänder

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren kom flera larm om veterinärbrist i landet. Husdjur dog, praktiker tvingades stänga och köerna var långa. Veterinärbristen ökar nu också i Gävleborg och det slår främst mot hundarna och katterna i länet.

– Vi har väntetid på icke akuta ärenden. Det kan ta uppemot två månaders kötid för hundar och katter att åtgärda tänderna, säger Anna-Karin Sjöberg som är klinikchef hos distriktsveterinärerna i Valbo.

Det finns i dag ett 50 tal veterinärer i Gävleborg, både privata och distriktsveterinärer.

– Jag upplever att vi känner av bristen allt mer i dag, säger Anna-Karin Sjöberg.

Stora djur prioriteras

De stora djuren som hästar och kor prioriteras. Det är smådjuren som katter och hundar som hamnar sist i kön, och då gäller det framförallt förebyggande åtgärder som tandvård.

Efter larmet om veterinärkrisen i somras vill nu regeringen att det skall bli lättare för utländska veterinärer att arbeta i Sverige. Fler utbildningsplatser kan också vara en del vara en del av lösningen.

– Det är ett tufft och hårt klimat för veterinärer idag. Dels är arbetsbelastningen stor med kvällsjourer. Dels förekommer det ibland hot och anmälningar. Då kanske man drar sig som ung veterinär för att jobba klinisk till att börja, säger Anna-Karin Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer