Framtiden står på spel för många dansband anser Per Håkan Helén kapellmästare för PHs. Foto: Mikael Johansson/SVT

Coronaviruset slår hårt mot dansbanden – ”Vet inte hur länge vi klarar det här”

Uppdaterad
Publicerad

Dansbandsbranschen har drabbats hårt av Coronakrisen. I en studio utanför Söderhamn sitter delar av dansbandet PHs och väntar på att krisen ska blåsa över.

– Hade politikerna förstått hur nära och intim dansen är idag så hade de förbjudit den direkt, säger Linus Karlsson sångare och keyboardist i PHs.

Han sitter tillsammans med kapellmästaren Per-Håkan Helén i hans studio norr om Söderhamn och förbereder en livesändning på internet till sina fans. Normalt skulle de den här lördagen suttit i sin turnébuss på väg till Brunnsparken i Örebro för att spela. Precis som många andra nöjes- och kulturarbetare är de egenföretagare med ett dåligt skyddsnät.

Coronaviruset i Gävleborg

– Skulle det här fortsätta över sommaren kommer branschen att få en riktig snyting, säger Per-Håkan Helén.

Hör musikerna berätta om hur Coronakrisen drabbat dom och deras dansbandskollegor.

Kort om PHs

Bandet bildades 2011 av Per-Håkan Helén och bestod då av flera föredetta medlemmar från Uppsaladansbandet Sannex. Bandet spelar dansbandsmusik på heltid och har fyra medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet