Dansläraren Sophia Färlin Månsson och Elisabeth Guthu som är lärare på Viksjöfors skola är två av dem som är engagerade i projektet. Foto: SVT

Viksjöfors skola lyfter fram kulturen inför terminsstarten

Publicerad

I morgon är det skolstart för många, bland annat i Ovanåkers kommun. Och lagom till skolstarten har den lilla byskolan i Viksjöfors bjudit in skolfolk till en internationell konferens där rytm och lärande står i fokus.

– Vi brinner för att elever ska kunna lära sig på olika sätt. På Viksjöfors skola jobbar vi med flera olika projekt och det här är det sista projektet: ”Rhythm for inclusion” som handlar om att man genom rytm och musik inkluderar alla elever i lärande, berättar Elisabeth Guthu som är lärare på Viksjöfors skola.

Det är mycket kultur i Edsbyn för tillfället eftersom det samtidigt som konferensen även pågår ett EU-finansierat kulturutbytesprojekt med ungdomar från Cypern, Kreta, Polen och Spanien. Vid SVT Gävleborgs besök är deltagarna i full färd med att lära sig dansa flamenco.

Medverkande från europeiska universitet

Konferensen pågår under måndag och tisdag. Några av konferensdeltagarna är på plats rent fysiskt medan andra deltar online och bland dem som medverkar finns representanter från olika universitet i Europa.

– Det här kan hjälpa oss att göra inlärningen mer engagerande för barnen så att de kan bli kreativa människor och ansvarstagande medborgare i framtiden, säger Nektarios Moumoutzis från Technical University of Crete som är en av de internationella gästerna på plats.

”Dans är ett medel för inlärning”

Men frågan är om man verkligen lär sig bättre om man får dansa in kunskapen?

– Absolut! Vi är många som tror på det och jag har gjort egna studier som visar att dans kan vara ett medel i inlärningen, säger dansläraren Sophia Färlin Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.