Vildrenen till våra skogar

Publicerad

LÄNET Två riksdagsledamöter från Gävleborg är positiva till att återinföra den utrotade skogsvildrenen i länet.

Gävledala berättade nyligen om en ekolog vid Umeå Universitet som menar att en vild ren i skogen bland annat skulle kunna underlätta för människor och rovdjur att leva tillsammans.

Skogsvildrenen, som är en större släkting till samernas fjällren, utrotades i vilt tillstånd i Sverige på 1800-talet. Idag finns inga vilda renar överhuvudtaget kvar i Sverige och enligt ekologen Stig-Olof Holm finns därmed en lucka i naturen som skogsvildrenen kan fylla. När andra hjortdjur som älg betar bland annat buskar är skogsvildrenens favoritföda lavar, en outnyttjad resurs.

Ny fråga
Ett hjortdjur till i skogen skulle kanske till och med kunna bidra till att minska människornas problem med rovdjuren, eftersom konkurrensen om inte minst älg minskar.

Enligt Stig-Olof Holm är Gävleborg och södra Dalarna extra intressant för återinplantering eftersom det ligger utanför samernas renbetesområde.

Men när svenska jägare åker till bland annat Ryssland för att jaga vildren, är frågan om skogsvildrenen som en svensk resurs helt ny för jägareförbundet i Gävleborg. Det finns en oro för att skogsvildren skulle smitta länets älgar med parasiter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer