Ville växla in 117.000 – blev utpekade som kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Vad skulle du göra om du hittade 117 ogiltiga tusenlappar som du glömt? Det är vad paret Sundberg i Gåsholma några mil norr om Gävle hävdar har hänt dem. Nu nekas de växla in dem till nya sedlar av Riksbanken och känner sig utpekade som kriminella.

Obs: Denna artikel publicerades den 6 oktober 2017.

– Nu är jag över 80 år och har slitit hela livet, och så blir jag anklagad för bedrägeri och penningtvätt. Det har tagit hårdast på oss, säger Rolf Sundberg och tittar ner i bordet.

Bara några veckor efter att de gamla tusenlapparna slutat att gälla förra året så öppnade paret Sundberg sitt bankfack. Där låg 117 ogiltiga tusenlappar från en gammal fastighetsaffär från början av 1990-talet. De lämnade in sedlarna till Riksbanken i hopp om att få dem inväxlade till nya eftersom det fortfarande är möjligt.

TV: Se hela reportaget med paret Sundberg på SVT Play

Hur kan man glömma bort 117.000?

– Det låter för hemskt, säger Rolf Sundberg. Men allt har rullat på och vi har inte haft en tanke på att de låg där. Ibland har vi fått för oss att de redan var på ett konto.

Dubbla avslag

Paret överklagade, men har nu fått avslag både från förvaltnings- och kammarrätt.

– Vi har tittat på all dokumentation de skickat in och kommit fram till bedömningen att, givet de uppgifter vi fått av dem, så är det inte tillräckligt, säger Christina Wejshammar som är chef för avdelningen för betalningssystem.

Förutom att de inte får sina 117.000 så har både riksbankens och rättens formuleringar om att pengarna kan komma från brott gjort att paret mår mycket dåligt och känner sig utpekade som kriminella. För i domen från kammarrätten står bland annat:

”Förvaltningsrätten har funnit att det finns anledning att anta att de aktuella sedlarna kan härröra från brott eller brottslig verksamhet.”

Lagen fäller hellre än friar

– Det har jag stor förståelse för och det är väldigt tråkigt, säger Christina Wejshammar. Det är som är viktigt att förstå är att penninglagstiftningen har väldigt låga beviskrav. Det innebär att vid även låg misstanke om eventuellt brott så är vi tvungen att avslå ärendena.

Det är klen tröst för Rolf Sundberg:

– Jag har inte haft en anmärkning i hela livet, knappt en parkeringsbot, och så blir jag anklagad för det här. Det har tagit hårt, säger han.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.