Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Grannas Gulliksson, sprutlackerare, Kjell Johansson, pappersarbetare Gävle och Frida Tånghag, kock. Foto: Elisabeth OhlsonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kroppsarbete hyllas – arbetarklassens vardag ställs ut

Publicerad

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Om inte de går till jobbet så stannar Sverige. De menar Annica Carlsson Bergdahl i sin utställning ”Vi som arbetar med våra kroppar” som öppnar på Länsmuseet i Gävle i helgen.

– Den här gruppen är väldigt osynliggjord, säger Annica Carlsson Bergdahl som författat texter, intervjuat och producerat vandringsutställningen som öppnar i Gävle tillsammans med fotografen Elisabeth Ohlson.

Rader av butiksanställda, elektriker, undersköterskor, svetsare, lagerarbetar, you name it, sitter på väggen. Och i montrar några av deras vardagsverktyg. Det är verkligen en hyllning till dem som kroppsarbetar.

– Jag hade länge undrat var arbetarklassen finns i dag, varför syns den inte i det offentliga rummet? Det var det som triggade mig och som jag vill synliggöra, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Utställningen invigs på lördag på Länsmuseet i Gävleborg av Kjell Johansson som finns med i utställningen och som arbetat på Billerud Korsnäs i Gävle i 44 år.

Annica Carlsson Bergdahl framför Malin Wegge undersköterska, Göteborg. Foto: Anders Sundin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.