Vräkta barnfamiljer ökar

Uppdaterad
Publicerad

GÄVLEBORG Under första halvåret 2011 berördes 358 barn av vräkning. Det är en ökning med hela nio procent ? eller 30 barn ? jämfört med samma period föregående år, visar ny statistik från Kronofogden.

– Vi på Kronofogden är mycket oroade över att se denna utveckling. Att vara med om en vräkning är en tragedi för både barnet och dess föräldrar. Det är viktigt att samhället fortsätter att arbeta med den nollvision som finns inom regeringens strategi mot hemlöshet och att fokusera på barnens villkor, säger Mickael Necke som är chef för Kronofogdens förebyggande verksamhet i ett pressmeddelande på onsdagen.

Kallar kommuner

Barnombudsmannen väljer nu att använda sina rättsliga befogenheter och kallar tio kommuner till samtal den 13 oktober. Några av dem har ett dokumenterat förebyggande arbete när det gäller vräkningar av barnfamiljer och antalet barn som vräks är lika med noll.

I andra kommuner visar statistiken för perioden 2009-2011 istället en negativ utveckling med fler barn som vräks.

– Att barnvräkningarna ökar är ett bekymmersamt misslyckande. I flera kommuner pekar utvecklingen åt helt fel håll. Samtidigt är det intressant att notera att många kommuner trots allt har lyckats nå regeringens nollvision om barnvräkningar, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

I dagarna har en kallelse skickats till socialnämndens ordförande och socialchefen ide tio utvalda kommunerna. En av dem är Gävle.

– Mitt syfte med att kalla kommunerna till samtal är att förstå vad de här skillnaderna beror på, och att tillsammans identifiera lösningar som kan förhindra avhysningar av barnfamiljer, säger Fredrik Malmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.