Wij Trädgårdar är det stora turistmålet i Ockelbo och en viktig del av ortens identitet. Foto: Emma Åhlström/SVT

Wij Trädgårdar delar Ockelbo i två delar

Publicerad

Wij Trädgårdar är det stora turistmålet i Ockelbo och en viktig del av ortens identitet. Men efter år av en ansträngd ekonomi börjar många tröttna på att kommunen gång efter gång räddar parken med skattepengar.

Sedan 2002 drivs Wij Trädgårdar i Ockelbo som en stiftelse och ska stå på egna ben. De senaste åren har kommunen ändå vid flera tillfällen tvingats skjutit till pengar för att hålla besöksmagneten, som har upp till 15 000 besökare per år, vid liv. 

“Skattepengarna slösas bort”

Nu har många tröttnat och menar att skattepengarna slösas bort. Wij Trädgårdar delar orten mitt itu, både politiskt och bland invånarna. 

Val 2018 – #dinröst

– Ja, antingen älskar eller hatar man Wij Trädgårdar, säger det kommunalrådet Magnus Jonsson (S). 

Och Sverigedemokraterna gör det senare. Partiet motsätter sig det årliga kommunala stödet på 1,9 miljoner kronor. 

– Vi tycker att pengarna ska gå tillbaka till invånarna istället, säger Liz Zachariasson (SD), kandidat till kommunfullmäktige.  

SD vill också att Ockelboborna ska få folkomrösta i frågan och säga sitt. 

– Jag tycker det är för mycket pengar, säger Maria Knutsson Torvalsen. 

Hur mycket får Wij Trädgårdar kosta skattebetalarna?

– Svår fråga, allt har en gräns. Samtidigt tycker jag att det är en av kommunen angelägenheter att kommunen har en park. Därför tycker det är en av det som kommunen ska satsa på, säger Marit Rempling (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet