Foto: SVT

Kommunalrådet i Gävle vill förbjuda religiösa friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionens beslut om att stänga friskolan Nya Kastet i Gävle var efterlängtat för kommunen, som försökt påverka myndighetens beslut i flera år. Åsa Wiklund Lång (S) vill nu se ett förbud mot religiösa friskolor för att förhindra att historien upprepar sig.

Skolinspektionens beslut om att stänga Nya Kastets skola i Bomhus grundar myndigheten på att verksamheten fortfarande bedrivs av den tidigare ägaren genom ett bulvanupplägg, och att Säkerhetspolisen varnat för kopplingar mellan skolan och en våldsbejakande extremistisk miljö.

Kommunstyrelsens ordförande i Gävle, Åsa Wiklund Lång (S), vill se ett förbud mot skolor med religiösa inriktningar.

Nya Kastets skola

– Det kan inte vara en mänsklig rättighet att driva en friskola. Det handlar om elevernas rätt till en kvalitativt god utbildning, säger hon.

Nya Kastets skola har meddelat att de tänker överklaga Skolinspektionens beslut och nekar till påståendena om bulvanupplägg och kopplingar till radikal islamism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Kastets skola

Mer i ämnet