Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur William Österberg Berglund får hantera hissdörren i dag och hör hur hur förvirrande han tycker att kommunens agerande har varit. Daniel Olsson (S) bemöter. Foto: Markus Dahlberg/SVT

William i Gävle vann striden mot kommunen – har rätt till hissöppnare

Publicerad

Gävle kommun beviljade bidrag för att bostadsanpassa rullstolsburne William Österberg Berglunds nyinköpta lägenhet, men att installera en dörröppnare till hissen gick inte. William tog en rättslig strid och har nu vunnit.

– Det kommer att betyda jättemycket, särskilt när man har en matkasse eller väska i knäet, säger han.

Kommunen har hävdat att lagen inte medger bidrag till sådant som har med hissar att göra och att bostaden därför ansågs som olämplig, trots att man beviljade bidrag till bland annat höj- och sänkbara köksskåp i William Österberg Berglunds bostadsrätt som han flyttade till i januari 2021.

Två överklaganden

William Österberg Berglund tog striden och överklagade till Förvaltningsrätten som gav kommunen rätt.

Han gav sig inte, överklagade till nästa instans Kammarrätten, som nu river upp kommunens beslut och i domen står det att ”Det är ostridigt att det finns behov av den sökta åtgärden dörröppnare till hiss.”, något som Gefle Dagblad var först med att rapportera om.

Kommunen lovar ändring

Daniel Olsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Gävle, säger att William Österberg Berglund ska få sin dörröppnare och välkomnar Kammarrättens dom trots att den går emot kommunens linje.

– Från kommunens sida vill vi alltid vara så generösa det bara går enligt lagstiftning och praxis, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.