Karta över stadsdelen Brynäs i Gävle där man nu inleder planeringen för ett att bygga ytterligare 2000 bostäder i det område som man kallar norra Brynäs. Foto: Gävle kommun

Ytterligare 2 000 nya bostäder planeras på Brynäs

Uppdaterad
Publicerad

Planerna är att omvandla det man nu kallar Norra Brynäs till en stadsdel vid vattnet, med ett ”dynamiskt näringsliv, nya bostäder och förbättrad service – En hållbar och innovativ stadsdel”.

Arbetet med området ska nu påbörjas med en diskussion om mål och visioner för området som ska ligga till grund för en fördjupad översiktsplan för området. Det arbete ska pågå från nu 2018 fram till 2020.

Översiktsplanen ska visa framtida markanvändningen på en övergripande nivå. Vilka konsekvenser den får för såväl människa, natur och plånbok. Tanken är att hela området kan vara färdigbyggt år 2040.

Mål och vision

Nu ska markägare, intressenter, boende, verksamhetsutövare och föreningar bjudas in till en diskussion om Norra Brynäs framtida utveckling. Frågeställningarna man vill belysa är:

  • Hur kan Norra Brynäs kopplas på ett bättre sätt till södra Brynäs, staden, ån och havet?
  • Hur kan Norra Brynäs kompletteras med service, bostäder och grönytor för att bli en attraktiv livsmiljö?
  • Hur kan den rika historien av hamn- och industriverksamhet i området användas i utvecklingen?
  • Hur ska man färdas i området och hur ska varor transporteras i området?
  • Hur kan det dynamiska näringslivet utvecklas?

Källa: Gävle kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer