Granskningen av kliniken – så här gjorde vi

Uppdaterad
Publicerad

SVT fick ett tips om att Region Västernorrland inte gått till botten med vinterns larm om missförhållanden vid kirurgkliniken i Sundsvall. Så här har vi gått till väga för att kontrollera uppgifterna.

Uppgifterna från visselblåsaren rörde dels felbehandlingar på kliniken med koppling till en specifik läkare, dels att dessa fel skulle ha dolts till följd av en tystnadskultur bland kollegorna. I anmälan fanns också uppgifter om bisysslor vilket också utreddes av Region Västernorrland.

Vi fick indikationer att det riktats kritik mot missförhållanden på kliniken som aldrig kom fram i ljuset.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

Fel och tystnad

Den granskning som SVT Västernorrland gjort har framför allt tittat närmare på felbehandlingarna och tystnadskulturen.

  •  Vi har haft kontakt med ett 20-tal personer med insyn i kliniken och det utredningsarbete som gjordes från regionens sida.
  •  Några av dessa har bidragit med uppgifter mot löfte om anonymitet.
  •  Ett tiotal personer har medverkat i bandade intervjuer.

Granskningen består i huvudsak av uppgifter som gått att belägga i den skriftliga dokumentation. Vi har tagit del av den utredning som Region Västernorrland gjorde i samband med anmälan.

Regionens dokumentation

Med stöd av offentlighetsprincipen, att handlingar hos en myndighet ska vara tillgängliga för allmänheten begärde vi hos regionen att få ta del av hela utredningsunderlaget, inklusive bilagor och eventuell mailkonversation med koppling till utredningen.

Vi har däremot inte kunnat ta del av de journalkopior som låg till grund för utredaren, professor Per Örtenwalls bedömning av patientfallen A, B och C. Här hävdar regionen sekretess, en bedömning vi överväger att pröva rättsligt i Kammarrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet