Foto: Eva Harström, SVT/Lise Åserud, TT

Gravid kvinna: ”Jag ville ta reda på så mycket som möjligt”

Publicerad

Allt fler blivande mammor i Västernorrland gör fosterdiagnostik. Det så kallade kub-testet ger bland annat sannolikheten för att barnet kommer att födas med Downs syndrom. Många som SVT Västernorrland har pratat med gör testet för att de vill få ett tidigt ultraljud.

– Jag gjorde kub-testet med första barnet. Då var jag nervös och ville ta reda på så mycket som möjligt, säger en 30-årig gravid kvinna.

Alla blivande mammor i Västernorrland erbjuds att göra ett kub-test. För de som är över 35 år det gratis, medan de som är yngre än 35 år får betala 2.500. Förra året var det fler gravida kvinnor under 35 år än över, som valde ett göra testet. Ändå avskräcker kostnaden många.

Kostnaden avskräcker

– Jag bestämde mig för att inte göra kub-testet på grund av kostnaden. Hade det varit gratis hade jag gjort det utan tvekan, säger en av de blivande mammor vi pratat med.

Vi har bett flera barnmorskemottagningar prata med blivande mammor och höra om de vill ställa upp på en intervju om kub-testet. Så här berättar en barnmorska:

– Vi frågar, men hittills har ingen nappat på att vara med, då de tycker det är ett känsligt ämne. De jag frågat som har gjort KUB vill inte medverka i media om sitt val med respekt för de som har kromosomavvikelser. Alla är däremot överens om att det är en viktig fråga att lyfta.

Vill vara förberedd

Av de som vi pratat med har många gjort kub-testet för att få göra ett tidigare ultraljud än det som alla erbjuds att göra gratis någon gång vecka 17-20.

– Jag gjorde kub-testet med andra barnet för att få ett extra ultraljud. Resten som kollades var bonus, säger en blivande trebarnsmamma.

En gravid kvinna som gjorde testet vid första graviditeten, men inte vid den andra, säger så här om vad hon hade gjort om testet visat på stor sannolikhet för kromosomrubbning hos fostret:

– Man älskar ändå sitt barn, oavsett. Skulle det visa sig att det är så, så är det så. Då är man förberedd och har tid att bearbeta det, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.