Carina Johansson, avdelningschef på länets blodcentraler, säger att få tillgång till blod är en livsviktig del av sjukvåren. Foto: Privat/TT

104 blodgivare strömmade till efter efterlysning

Uppdaterad
Publicerad

I början av veckan började det bli låg nivå i länets blodcentral-lager. Flera blodgivare ställde in på grund av sjukdom. Men efter en efterlysning i sociala medier och via sms strömmade blodgivare till.

– Nu har vi ett bra lager, säger Carina Johansson, avdelningschef på länets blodcentraler.

Blodcentralen tar emot blod i Halmstad, Falkenberg och Varberg. Verksamheten rullar på som vanligt men personer som vill lämna blod uppmanas göra det enbart om man är fullt frisk. När man i måndags upptäckte att lagren av blod låg under den nivå man anser behövs gjordes en efterlysning via sociala medier och sms.  104 blodgivare hörsammade uppmaningen och nu är lagret påfyllt.

Coronaviruset i Halland

”Livsviktig del av sjukvåren”

Personalen har inte någon extra skyddsutrustning utan följer Folkhälsomyndighetens hygienrutiner.

– Det finns ingen anledning till det då vi förutsätter att blodgivarna som kommer är fullt friska och inte har några symptom på sjukdom, säger Carina Johansson som även betonar vikten av att blodgivare fortsätter att ge blod.

– Det är en livsviktig del av sjukvåren att få tillgång till blod, säger Carina Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet