Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar debattören och initiativtagaren Nina Rung varför Sverige behöver särskilda barndomstolar. Foto: SVT/Staffan Löwstedt/TT

150 000 namn i protest mot snippadomen – kräver särskilda barndomstolar

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade mannen från Halland friades när domare och nämndemän inte förstod ordet ”snippa”. Nu kräver debattören Nina Rung en utredning om särskilda barndomstolar bör införas för att öka rättssäkerheten för barn och unga.

För två veckor sedan startade debattören och kriminologen Nina Rung ett digitalt upprop på sajten change.org, som en reaktion på domen. Uppropet riktar sig till justitieminister Gunnar Strömmer (M) med krav på bland annat obligatorisk utbildning om sexualbrott för hela rättsväsendet.

Nina Rung vill också att man utreder om särskilda barndomstolar bör införas.

– Vi har särskilda domstolar för brott ute till havs, men vi har inte domstolar som är kompetenta nog att möta barn utifrån vad barnen kan berätta. Vi kan inte ställa samma krav på en femåring eller fjortonåring i rätten som vi gör på en vuxen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.