En 17-årig flicka döms till en månads fängelse av Varbergs tingsrätt – detta efter att ha ändrat sin berättelse i tingsrätten jämfört med polisförhören. Foto: TT/SVT

17-årig flicka döms för mened till en månads fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Flickan sa i tre olika polisförhör om en misshandel att hon sett händelsen och lämnade signalement på angriparna. I domstolen så ändrar hon sin berättelse och säger att hon inte såg vem det var som utförde misshandeln. Varbergs tingsrätt dömer nu den 17-åriga flickan till en månads fängelse för mened.

Den 17-åriga flickan berättade själv i tingsrätten att hon var väldigt stressad vid de tre olika polisförhören, då hon tyckte det var obehagligt att prata med polisen. Hon menar att hon inte sa sanningen i förhören utan bara det hon kom att tänka på.

Blev kontaktad av en av de dömda

Hon berättar också att hon blev kontaktad av en av de som senare dömdes för misshandeln innan rättegången – men att detta inte påverkade hennes berättelse i domtolen.

Vid alla tre förhören så läste polisen upp hennes berättelse för henne och hon godkände den. Att hon sedan i tingsrätten menar att hon inte såg angriparna vid misshandeln berodde på, enligt henne själv, att hon inte kunde ljuga i tingsrätten under ed.

”Tingsrätterna är noga med att markera det här”

Nu döms hon till en månads fängelse för mened, alltså att hon ljugit i rättssalen.

– Jag vet att tingsrätterna är väldigt noga att markera att den här typen av saker är allvarliga, men jag tycker inte att det är bra att frihetsberöva så här unga personer, säger Jan Ahlström som är flickans advokat.

Advokaten: Leder till minskat förtroende

– Det är mycket ovanligt att döma en så ung person till fängelse, säger han och fortsätter:

– Det här leder ju bara till en enda sak, och det är att den här flickan och andra unga personer i framtiden inte kommer ”se någonting” inom citationstecken.

– Det här bidrar inte till någonting. Flickan kommer från en välfungerande familj. Jag är inte speciellt imponerad av det här, säger han.

Det är oklart om domen kommer att överklagas av flickan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer