18-åringen säger att han blivit provocerad och då stuckit mannen med bajonett i buken och bröstet. Foto: SVT

18-åring erkänner att han dödat mannen i Rydöbruk

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-åring som står åtalad för att ha mördat en man i 40-årsåldern erkänner att det är han som har vållat mannens död, men nekar till mord.

Det var natten till den 13 september som de två misstänkta – 18 och 35 år gamla – tog sig in i en bostad i Rydöbruk. Med sig hade de bajonett, köttyxa och en spikklubba.

Två män attackerades inne i bostaden. Den ena mannen lyckades fly, medan den andre, men man i 40-årsåldern, avled under natten på operationsbordet efter stickskador i bröstet och bålen.

Misstänkt mord i Rydöbruk

På torsdagen har rättegången mot de två männen inletts. De är anklagade för mord och mordförsök.

LÄS MER: Fallet om knivmordet i Rydöbruk

I rättegången framför 18-åringens försvarsadvokat för första gången att 18-åringen tar på sig skulden för att mannen dog.

– Han upplever att han har blivit provocerad av honom och sticker honom med bajonetten i buken och bröstet. Detta, har han förstått efteråt, har lett till att mannen dör, säger Göran Ruthberg.

18-åringen erkänner griv misshandel och vållande till annans död, men nekar till mord. Han menar att han inte haft något uppsåt att döda mannen.

35-åringen nekar

Den 35-åring som också står åtalad för mord nekar till att ha dödat mannen, men erkänner misshandel. 35-åringens advokat Irene Lind säger att han erkänner att han slagit mannen med köttyxan, men bara på handen och inte tillfogat några skador som kunnat leda till döden.

LÄS MER: Motiven för mord i Rydöbruk fortfarande oklara

Mordrättegången planeras pågå i fyra dagar spridda över två veckor  Halmstad tingsrätt.

Under första dagen fick också alla som befann sig i rättssalen lyssna till de inspelade larmsamtalen till SOS Alarm.

Att höra mordoffrets egen desperata röst när han i ett rum i bostaden försöker gömma sig från förövarna blev starkt för de anhöriga. En person var tvungen att lämna salen och även övriga hade svårt att hålla tårarna borta.

Tumult av skrik och slag

I samtalet hörs hur mordoffret ber polis skynda sig till platsen eftersom gärningsmännen håller på att slå sig igenom dörren med kniv och yxa. I bakgrunden hörs också hur det bankas och ropas hot och allt mynnar ut i ett tumult av skrik och slag.

Även när mordoffret tappar telefonen fortsätter samtalet att spelas in.

LÄS MER: Mordoffrets larmsamtal: ”De är här med yxor och vapen”

Åklagaren menar att det är de två männen som tillsammans tar sig in i rummet där mordoffret befinner sig.

De båda åtalade männen var samlade och lugna när de lyssnade till samtalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Rydöbruk

Mer i ämnet