Foto: TT/Anders Wiklund

26-åring frias från våldtäktsdom

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man som dömdes till två års fängelse för våldtäkt frias i hovrätten.

Det var i november i fjol som 26-åringen och kvinnan gick hem för att ha sex. I förhör med polisen berättade kvinnan att 26-åringen tagit ett hårt strypgrepp med båda sina händer om hennes hals.

Tingsrätten ansåg att kvinnan lämnat en sammanhängande berättelse som fick stöd av övrig bevisning som konversationer mellan de båda parterna i sociala medier, och mannen dömdes till två års fängelse.

Skickade vänförfrågan

Strax efter att den 26-årige mannen och kvinnan skiljdes åt skickade hon en vänförfrågan till mannen via sociala medier. Enligt hovrätten är det mindre troligt att kvinnan skulle ha skickat en sådan förfrågan om hon dessförinnan blivit våldtagen.

Hovrätten för Västra Sverige anser också att det inte är utan betydelse att de båda varit påverkade av alkohol. Det är inte ställt utom rimligt tvivel att mannen har agerat på det sätt som åklagaren angett och mannen frias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.