​300 Halmstadbor får testa elcykel

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad utökar nu sin cykelsatsning med att erbjuda 300 vanebilister att byta ut bilen mot en elcykel istället.

Snart är våren här och med den startar en ny cykelsäsong på allvar. Halmstad kommun vill att flera av kommuninvånarna ska ta cykeln istället för bilen till jobbet. Fjolårets projekt, där 100 personer fick låna elcykel under ett halvår, gav ett fint resultat – drygt 8 500 cyklade mil och 16 ton sparade koldioxidutsläpp. Och det viktigaste av allt, många fick nya resvanor och förbättrad hälsa och smittade dessutom av sig av cykelintresset till familj och vänner.

Läs mer: Succé för Halmstads elcykelsatsning

Nu får ännu fler chansen att byta bilen mot elcykel. Projektet har i år tre perioder att välja på – vår, sommar och höst. I varje period lånas 100 elcyklar ut. Under 2015 kommer ännu fler i Halmstad att upptäcka att avstånd, motvind och uppförsbackar på cykel inte alls är något problem, tack vare en elmotor i navet.

– I Halmstads kommun görs hälften av alla resor under fem kilometer med bil. Om vi kan föra över en del av de resorna från bil till cykel skulle vi vinna mycket, det skulle förbättra hälsan och vi skulle minska på trängsel och utsläpp, säger Marianne Olovson, kommunikatör på Hållbart resande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.