Vittnesbås och Rydömordet. Foto: SVT

35-åringen vill tillkalla fler vittnen

Uppdaterad
Publicerad

I samband med hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade Rydömordet vill en av de tilltalade, 35-åringen, nu ta in två vittnen som inte hördes i Halmstad tingsrätt. Enligt mannens advokat, Irene Lind, kan ett av dem öka hans trovärdighet.

Hovrättsförhandlingarna inleddes under tisdagen i Göteborg. 35-åringen har, tillsammans med en 18-årig man, tidigare dömts till fängelse för mordet på en man i Rydöbruk i september förra året.

Under rättegångens första dag märktes att det finns en hotbild mot de tilltalade. Det beslutades att samtliga åhörare fick lämna salen innan förhandlingarna kunde dra igång.

Misstänkt mord i Rydöbruk

Hade kontakt under häktningstiden

– Resten av rättegången kommer hållas i en säkerhetssal, säger Irene Lind, som är advokat till 35-åringen.

Vidare berättar hon att hennes klient vill tillkalla två nya vittnen till hovrätten. En av dem är en friskvårdsinspektör som han hade kontakt med under tiden han satt häktad. 35-åringen gav inspektören information om händelsen i Rydöbruk, och det här ska enligt uppgift ha skett innan han tog del av förundersökningsprotokollet.

– Åklagaren menar att min klient har konstruerat sin utsago efter förunderöskningen. Men i huvudförhandlingen framkom uppgifter som inte framkom i förhören. Genom friskvårdsinspektören kan vi styrka att han (klienten) haft de här uppgifterna innan han tog del av förundersökningen, säger Irene Lind.

Yrkar på misshandel

Hon menar att vittnets berättelse troligtvis kommer påverka hennes klients förutsättningar.

– Det kan öka hans trovärdighet, säger hon.

Men om vittnena faktiskt kommer kallas till rättegången har ännu inte bestämts.

Åklagaren har yrkat på livstidsdom för 35-åringen medan Irene Lind yrkar på att han ska dömas för misshandel istället för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Rydöbruk

Mer i ämnet