En bild på hopptornet innan det monterades ned. Annika Johansson är en av många laholmsbor som vill att kommunen bygger ett nytt, likadant hopptorn. Foto: Privat

Laholmare kämpar för att få tillbaka hopptornet

Uppdaterad
Publicerad

I 60 år har hopptornet i Glänningesjö varit en välkänd och uppskattad plats för invånarna i Laholm. Men nu har den populära, men åldrande, konstruktionen plockats bort. Och kommunens planer att bygga ett likadant visade sig bli för dyr. Det har fått över 500 laholmsbor att engagera sig i frågan.

Det gamla hopptornet i Glänningesjö i Laholm har i flera decennier varit en välkänd symbol i Laholm. För den som tittar på TV4-nyheterna har den skymtats förbi i vinjetter under flera år. Nu har den populära konstruktionen monterats ned.

– Många blev väldigt besvikna, säger Annika Johansson från Laholm.

Hopptornet var inte längre i gott skick och platsen behöver handikappanpassas. Kommunens plan var att bygga ett nytt likadant, men budgeten höll inte.

– Det gjordes en budget på knappt en miljon men vi har konstaterat att de pengarna inte räcker. Vi behöver 350.000 kronor till, säger Christer Johansson, chef för fritidsenheten.

”Inte frågan om att ta bort hopptornet”

Men tanken är dock att ett nytt hopptorn ska stå klart redan till badsäsongen 2018. I december lämnades en begäran in till fullmäktige om ett tilläggsanslag på just 350.000 kronor.

– Får vi inte pengarna så måste någonting i projektet bantas ner men det är inte en fråga om att vi ska ta bort ett hopptorn.

Så det kommer stå ett hopptorn där i sommar?

– Tanken är att det ska komma upp i sommar. Vi kanske får spara in på något annat i projektet istället, säger Christer Johansson.

1000 personer vill ha tillbaka tornet

Beskedet lär glädja fler än bara Annika Johansson som upprörs över att Glänningesjö saknar ett hopptorn numera. Hon startade en grupp på Facebook som i dagsläget har över 1000 medlemmar.

– Målet med gruppen är att ha en samlingsplats för människor där vi kan ha debatt med kommunen angående detta och bolla idéer på lösningar.

Annika Johansson hoppas att gruppens engagemang ska nå en lösning och att kommunen kan satsa på ett likadant hopptorn.

– Laholm kommer inte vara sig själv utan sitt fem meter höga hopptorn, avslutar Annika Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.