• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ingrid Hyllander och Pia Arborelius engagerar sig för att få till en folkomröstning i frågan om det planerade hotellet på Österskans i Halmstad. Foto: SVT/Ida Röök Svalander

Omkring 6 500 personer har skrivit på protestlistan om hotellbygge på Österskans

Uppdaterad
Publicerad

I augusti startade en protestgrupp en namninsamling, för att få en folkomröstning kring kommunens planer på ett hotellbygge på Österskans i Halmstad. Nu har omkring 6 500 personer skrivit på.

Turerna kring det planerade hotellbygget på Österskans i Halmstad har varit många. Gruppen ”Folkinitiativet inget hotell i Picassoparken” startade en namninsamling och flera engagerade medlemmar har sedan augusti jobbat för att få in underskrifter.

Nu har de närmat sig målet på 8 000 namn, tio procent av Halmstad kommuns röstberättigade, som måste ha skrivit under för att politikerna ska ta ställning till frågan om en lokal folkomröstning. Gruppen har fram till slutet på februari på sig att få in fler namn.

Hotellplanerna på Österskans

I klippet ovan berättar Pia Arborelius mer kring namninsamlingen och engagemanget.

Samtidigt har aktionsgruppen anmält kommunen till förvaltningsrätten. Detta då man vill att lagligheten i ramavtalet mellan kommunen och konsortiet Hotell Österskans AB ska prövas.

Men arbetet med detaljplanen går vidare.

­– Vi skulle ha gått ut med granskning under våren men länsstyrelsens yttrande över detaljplanen gör att vi måste arbeta om den något, eftersom vi måste komplettera med en miljökonsekvensbeskrivning. Därför har tidsplanen flyttats fram och vi tror att vi kan gå ut på granskning framåt sommaren. Men syftet är detsamma, att det ska ligga ett hotell på platsen, säger Mila Sladic, planchef på Halmstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellplanerna på Österskans

Mer i ämnet