Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur socialnämndens två ledande politiker, Turid Ravlo-Svensson (S) och Erland Linjer (M) reagerar på fallet med 83-åringen som fick ligga i en säng med avföring inom hemtjänsten i Varberg. Foto: SVT

83-åring i Varberg fick sova med avföring i sängen – S skyller på besparingar

Publicerad

Att en 83-årig man i Veddige sov i lakan med avföring är ett resultat av att effektivisieringskraven inom äldreomsorgen i Varberg. Det socialdemokraten Turid Ravlo-Svensson.

– Helt fel slutsats. Det är en enskild olycka, svarar Erland Linjer (M), ordföranden i socialnämnden.

SVT och andra lokala medier har berättat om Eva-Lena Böndergaards anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Hon berättar bland annat att hon fann sin 83-årige pappa i en en säng där hemtjänstpersonal bäddat över gammal avföring med nya lakan .

Se i klippet hur socialnämndens två ledande politiker reagerar på uppgifterna.

Medan socialdemokraten Turid Ravlo-Svensson (S) ser det som ett resultat av besparingar ser ordföranden Erland Linjer (M) det som ett enskilt beklagligt fall.

Sparar elva miljoner kronor

Alla verksamheter i Varbergs kommun har ett årligt krav på att effektivisera verksamheten för att spara kostnader motsvarande en procent av budgeten per år. För socialnämndens del motsvarar det elva miljoner kronor under 2021.

Fallet utreds, förutom inom IVO, nu också av socialförvaltningen i Varbergs kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer