Afrikansk svinpest kan vara dödlig för vildsvin och tama grisar Foto: Ingvar Karmhed / Svd / TT

Afrikansk svinpest hotar Halland – ett av fyra län med högre risk

Uppdaterad
Publicerad

Halland är ett av fyra län i landet som har högre risk för utbrott av afrikansk svinpest (ASF). Virussjukdomen drabbar inte människor, men är väldigt smittsam och dödlig för vildsvin och tamgrisar.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har undersökt var risken för ett utbrott av ASF är störst och slutsatsen är Blekinge, Skåne, Sörmland och Halland.

En av orsakerna är närheten till kontinenten och länder där smittan förekommer. Att vildsvinspopulationen och grisproduktionen är stor spelar också roll.

Länsstyrelsen i Halland intensifierar nu arbetet för att öka medvetenheten kring sjukdomen. Ett utbrott kan i värsta fall orsakas av en korvmacka som kastas i naturen.

– Viktigt att alla tar ett personligt ansvar för att inte lämna matrester så att vildsvin kan komma åt dem, säger länsveterinär Christa von Limburg Stirum, i ett pressmeddelande.

Smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin.

Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Det smittar inte till människor, men om matrester som innehåller virus ges till grisar eller hamnar i naturen kan sjukdomen spridas till nya områden.

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa. Den finns nu i Sveriges närområde, till exempel hos vildsvin i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Ryssland och Belgien.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer