Här syns älgkon stå i närheten av motionsslingan i Paltaskogen. Foto: Privat

Aggressiv älgko avlivad i Vallda

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har en älgko i Vallda utanför Kungsbacka besvärat människor i Paltaskogen. I fredags attackerades en pojke och polisen skickade ut jägare. Under lördagsmorgonen avlivades kon.

När älgkon haft kalvar har den blivit aggressiv mot människor som rört sig på en motionsslinga genom skogen. Det finns flera fall där den gjort utfall och förra året skadades en kvinna efter att ha blivit nersprungen.

Under fredagen drabbades en pojke. Han fick inga skador men blev skärrad efter att ha behövt söka skydd bakom en stolpe i tjugo minuter när kon gjorde utfall.

Uppriven mark där älgen gjort utfall mot pojken, som sökte skydd bakom stolpen. Foto: Privat

Jägare skickades ut efter djuret och polisen godkände en avlivningsansökan. På lördagsmorgonen sköts kon till döds. Vid sin sida hade hon en kalv som också sköts.

– Vi har under flera år försökt skrämma bort älgen, men den har hela tiden kommit tillbaka och attackerat folk. Att skjuta den var sista utvägen, säger jägaren, som vill vara anonym.

Norra Halland var först med att rapportera om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer