Det var i september i fjol som de två mordmisstänkta männen tog sig in i en bostad i Rydöbruk. Foto: SVT

Åklagaren: ”Den äldre ska dömas till livstids fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Klas Lundgren vill se tuffast tänkbara straff för de två män som står åtalade misstänkta för mordet i Rydöbruk i Hylte kommun.

– Jag yrkar på att den äldre ska dömas till livstidsfängelse och att den yngre ska dömas till fängelse i ungefär tio år, säger han.

Under måndagen gick rättegången om det misstänkta mordet i Rydöbruk in på sin sista dag. Två män, 35 och 18 år gamla, står åtalade misstänkta för mord och mordförsök.

Strax innan lunch höll kammaråklagare Klas Lundgren sin slutplädering där han bland annat yrkade på livstidsfängelse för den äldre av de åtalade.

Misstänkt mord i Rydöbruk

– Jag yrkar på att den äldre ska dömas till livstids fängelse och att den yngre ska dömas till fängelse i ungefär tio år, säger han till SVT.

Och om han varit äldre, hade det handlat om livstid även i hans fall?

– Om du är under 21 år kan du inte dömas till livstids fängelse och sedan finns det regler om straffrabatt ner till 18 år.

De båda männens försvarare håller inte med kammaråklagare Klas Lundgren. 35-åringens advokat Irene Lind menade i sin slutplädering att hennes klient inte haft någon del i det dödliga våldet.

– För att knyta ihop det ska han dömas för en misshandel, säger hon i rättsalen.

Den åtalade18-åringen har erkänt att det var han som utdelade de hugg med en bajonett som kostade en man i 40-årsåldern livet. Hans advokat menar att det handlar om vållande till annans död. Den 15 februari kommer tingsrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Rydöbruk

Mer i ämnet