Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Akut läge för Hallands kustfåglar Foto: SVT

Akut läge för Hallands kustfåglar

Uppdaterad
Publicerad

Hallands kustfåglar är i fara. Det menar ornitologen Anders Wirdheim. På två öar utanför Vassvik i Falkenbergs kommun, där bland annat den rödlistade småtärnan försökt häcka, har Falkenbergs ornitologiska förening därför satt upp informativa skyltar för att folk inte ska störa fågellivet. Skyltar som Falkenbergs kommun sedan plockat ner.

I ett brev till Länstyrelsen skriver ornitologer från Hallands län att läget för de Halländska kustfåglarna är mycket allvarligt.

– Fåglarna har så otroligt få platser att häcka på. Så det gäller att de får vara i fred på de här öarna, säger Anders Wirdheim på Halmstads ornitologiska förening.

Informativa skyltar

På två öar i Vassvik, där den rödlistade arten Småtärnan har sätts häcka, satte därför Falkenbergs ornitologiska förening upp informativa skyltar för att hålla människor på avstånd. Skyltar som först togs fram tillsammans med kommunen, men där kommunen sedan ändrade sig och tog ner skyltarna.

– Ja. Det var tjänstemän från kommunen som tillsammans med ornitologerna som tog fram och satte upp den första skylten, men sen insåg vi att vi måste avvakta och se så vi har med alla parter och intressen i beslutet och hur den här skylten ska vara utformad, säg Jan Melkersson, Näringschef på Falkenbergs kommun.

Finns ingen plats till fåglarna

Anders Wirdheim menar vidare att platsen som ärendet handlar om inte borde vara några problem att avsätta till fågellivet. Där får han dock mothugg från Jan Melkersson.

– Söder om platsen finns ett naturskyddsområde med fågelskydd och norr om finns det också skyddande områden, säger Jan Melkersson.

Se och hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer