Brita Petersson är en av de lantbrukare som är hårt drabbad av torkan. Nästa steg är nödslakt av halva gårdens besättning. Foto: SVT

Akutläge för halländska lantbrukare

Publicerad

Lantbrukarna är hårt drabbade av torkan och nu har bristen på foder blivit akut. En av de drabbade är Brita Petersson i Mästocka utanför Laholm. Hon kan bli tvungen att nödslakta hälften av djuren.

På gården i Mästocka finns omkring 150 kor, tjurar och kalvar. Nu kan hälften behöva nödslaktas på grund av foderbrist – men slaktköerna är långa.

– Det är många bönder som lider, säger Brita Petersson.

Måste torka nässlor

Brita Petersson berättar att det är svårt att få tag på bete. Hon och maken flyttar djuren ofta mellan olika hagar för att tillgodose djurens behov. Härnäst kommer hon bli tvungen att torka nässlor och slå sly och använda som foder.

Hon vågar inte nyttja kommunens erbjudande om att utnyttja dess grönytor med risk för att det kan finnas rester av aluminiumburkar, då kommunen inte kan garantera kvalitén på gräset.

”Bönder kommer att sluta”

Brita Petersson tror att det kommer ta lång tid innan Sveriges jordbruk återhämtar sig från torkan med nödslakten som följd.

– Kon kalvar först vid tre års ålder. Det innebär att det kommer ta tre år innan vi har ett effektivt jordbruk med nötkreatur igen. Många bönder kommer att sluta, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer