Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg. Foto: TT

Läckage på Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

Ringhals 2 har varit avstängd för översyn och skulle startas upp igen den 8 oktober, men efter att man upptäckt ett läckage i bottenplåten på inneslutningen måste man nu vänta med uppstarten i åtminstone tio dagar för att kunna reparera skadan.

Det var när man provtryckte reaktorinneslutningen på Ringhals 2 som man upptäckte ett läckage i bottenplåten på hela 29 liter i timmen, vilket är oerhört mycket mer än 2011 då resultatet av samma test var 0,15 liter per timme.

– Vi ser allvarligt på frågan som alla frågor som har med säkerheten att göra. Vi har ett gediget analysarbete där vi behöver förstå vad är det vi ser och det kommer att leda till eventuella åtgärder, och det är därför vi flyttat fram återstarten tio dygn, säger Björn Linde, vice vd Ringhals, till SVT Hallandsnytt.

Men 29 liter per timme är oerhört mycket mer än 0,15 liter per timme, det tyder på ett stort hål eller många hål?

– Den slutsatsen kan man inte dra, hålet är väldigt, väldigt litet, och jag vill betona att vi har inget externt läckage i reaktorinneslutningen, vi har ett läckage i vätskefasen som vi sen kan återföra.

Reparation kan vara olönsam

Ringhals 2 är en av landets äldsta reaktorer och ett av de kärnkraftverk som kommer att skrotas inom tio år och frågan är om det över huvud taget är lönsamt att reparera reaktorn. Men Björn Linde vill inte uppskatta vad en eventuell reparation kommer att kosta.

– Nu är vi inne i analysfasen, sen kan det komma ett genomförande, men analysarbetet måste bli färdigt först, säger Björn Linde, till SVT Hallandsnytt.

Om det behövs reparationer så kan det bli tal om stora investeringar, är det något ni kan kosta på Ringhals 2 som ändå är utdömd om några år?

– Det är en fråga för ägarna, Vattenfall och Eon, men när det gäller säkerhetsfunktioner så gör vi det som krävs på Ringhals och det har vi alltid gjort.

Fördröjningen på tio dagar innebär ett intäktsbortfall på cirka 60 miljoner med dagens elpris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ringhals

Mer i ämnet