Äldre blev slagen av vårdpersonal på boende

Publicerad

Vårdpersonalen ska ha slagit den äldre på handen med ett knytnävesslag och tilltalat denne med en barsk ton. En av kollegorna såg händelsen som nu har lex Sarah-anmälts till IVO.

Den anställde ska ha slagit en av de äldre som bor på boendet med knytnävesslag på handen och tilltalat den äldre med barsk ton. Det fick chefen på boendet reda på av en kollega som ska ha sett händelsen.

Avstängd från jobbet

Snabbt inleddes en utredning och man kom fram till att det som inträffat är ett allvarligt missförhållande då den äldre blev utsatt för brister i bemötande och ett fysiskt övergrepp. Den anställde blev också avstängd från sitt arbete från boendet som ligger i Halmstads kommun i väntan på en utredning.

Övrig personal har även fått utbildning i lågaffektivt bemötande samt i vilka skyldigheter man har att rapportera om missförhållanden inom vården, enligt lex Sarah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.