Nästan varje dag får ett barn i Sverige en cancerdiagnos. Alice Ström var knappt ett dygn när det konstaterades att hon hade en aggressiv form av leukemi. Hör hennes och familjens berättelse i klippet. Foto: Johanna Holstein. SVT/privat

Alice var knappt ett dygn gammal när hon fick diagnosen leukemi

Publicerad

När Alice Ström föddes väntade storebror Melvin, då 3,5 år, med stor förväntan på sin lillasyster. Men det skulle ta flera dagar innan han fick träffa henne – då hade hon slangar i magen och var under en pågående cancerbehandling.

– Men han var så stolt när han äntligen fick se henne, han höll henne i sin famn och han visste inget annat än att det var så det skulle vara, säger mamma Therese Ström.

Efter en tuff graviditet med illamående och foglossning kände mamma Therese Ström på sig att något inte stämde med bebisen i magen. Hon begärde att bli igångsatt och ett par timmar senare kom lilla Alice ut. Och stämningen i rummet förändrades på ett par sekunder.

Blåmärken över kroppen

– Jag märkte

Pappa Simon, storebror Melvin, lillasyster Alice och mamma Therese. Foto: Johanna Holstein

på personalen att de reagerade konstigt, alla blev osäkra. De lindade in henne i en handduk och la henne på mitt bröst. Inte förrän jag lyfte på handduken och såg alla blåmärken på hennes kropp förstod jag. ”Herregud, vad är det för fel”, tänkte jag.

Delar öppet om kampen på Instagram

Det var starten på en flera månader lång resa med tuff cancerbehandling, känsla av otillräcklighet och en familjs kamp om att få ihop livet däremellan. På Instagram delar Therese och familjen med sig öppensinnat och ärligt om känslorna, traumat och resan fram till idag.

Alice är i dag fri från cancern men inte formellt friskförklarad.

I klippet får du höra hennes berättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.