Svårt bötfälla för nedskräpning, menar stationsbefäl Anders Persson. Foto: SVT

Allt färre böter för nedskräpning

Publicerad

Sedan 2011 har polisen möjlighet att bötfälla personer som skräpar ner i naturen. Trots indikationer på att nedskräpningen ökar delas färre böter ut för nästan varje år.

Siffrorna har aldrig varit stora. Men de senaste åren har antal utdelade nedskräpningsböter sjunkit rejält i Sverige. Från 243 stycken 2013 till 102 stycken 2017. Förutom sex böter i Halmstads kommun och en i Varberg, så delades inga böter ut för nedskräpning i Halland förra året.

– Det är väl egentligen så att nedskräpningen som stort ökar. Men nedskräpningen att folk slänger saker på stan har väl i så fall minskat, i varje fall framför våra ögon, säger Anders Persson, stationsbefäl på polisen i Falkenberg.

Nedskräpningsboten är till för mindre förseelser som sker i samband med att polis är på plats. Exempelvis en person som slänger en pizzakartong eller ölburk på stan. Under 2013 delades tio böter ut för nedskräpning i Falkenberg.

Tar inte lätt på nedskräpning

Att inga böter delades ut i kommunen 2017 tror inte Anders Persson är ett resultat som visar att polisen ser lätt på nedskräpning. Trots få böter tror han att lagen har haft effekt.

– Det är alltid svårt att mäta sådant för vi säger även till folk som slänger skräp att slänga det i soptunnan utan att skriva en böter. Det kan vi välja att göra, säger Anders Persson.

Ger det inte bättre effekt att faktiskt ge böter?

– Att folk slänger skräp inne i stan kan man nog få bättre kontroll på. Men det upplever inte jag som ett jättestort problem och vi måste se när personen slänger skräpet. En ordningsbot är en lagakraftvunnen dom så vi kan inte skriva ut det om vi inte är hundra säkra, säger Anders Persson.

Nonchalans hos invånarna

Det stora skräpproblemet för samhället tror han snarare är brott som behöver utredas. Dumpning av stora mängder i naturen. Att anmälda brott ökar tycker han inte går att koppla samman med brott som ger nedskräpningsböter. Men överlag i samhället ser han en viss nonchalans bland invånare kring nedskräpning.

– Det kan vi väl se kring våra återvinningsstationer som vi har runt om i Falkenbergs kommun. Det finns väldigt mycket annat skräp än det som går att slänga där, säger Anders Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.