Under året har antalet djurförbud i Halland skjutit i höjden. Foto: SVT

Allt fler får djurförbud

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler hallänningar får djurförbud. En anledning är att det är lättare att hitta personer som dömts för djurplågeri.

På en gård fick hästar stå ute dygnet runt utan att vare sig vindskydd eller torra liggytor. När vattnet i karen i hagarna hade frusit på vintern vittnade bitmärken i isen om att hästarna hade försökt att dricka men inte kunde.

På en annan gård levde minst 20 katter i misär. Flera var så sjuka att de senare fick avlivas direkt på plats av veterinär och djurägaren erkände att han hade satt i system att dränka kattungar för att hålla nere antalet.

Det är två exempel på ärenden som gäller gårdar i Halland och som lett till djurförbud det senaste året. 

Letar domar

Och antalet personer som förbjuds ta hand om och skaffa djur har mer än fördubblats på ett år.

– Dels handlar det om att vi prioriterar olika saker vid olika årstider så det är en förskjutning över året. Men vi har också aktivt börjat leta efter djurplågeridomar som vi inte har fått förut och börjat fråga efter dem. Är man dömd för djurplågeri så ska man ha djurförbud, säger länsveterinär Madeleine Beckman.

Färre kor och grisar

Att omhänderta vanvårdade djur ingår också i länsstyrelsens arbete och en annan trend som märkts det senare året är att allt färre lantbruksdjur som kor och grisar tas omhand. Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) kan det delvis bero på att jordbruken har blivit större och mer professionaliserade. Men det kan också bero på att jordbrukarna själva har bildat mindre grupper som stöttar varandra.

– Vår roll är då att hjälpa till att läsa länsstyrelsens beslut. Hjälpa den enskilde och försöka få personen att förstå att gör man ingenting själv så kanske man blir av med djuren eller får förbud, säger Helene Andersson, regionchef LRF Halland.

Djurförbud i Halland

2011

7

2012

9

2013

8

2014

5

2015

14 (till och med oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.