Pia Johansson, lagman vid Halmstad tingsrätt, berättar om säkerhetshöjningen. Foto: SVT

Allt fler föremål tas i beslag vid tingsrätterna

Publicerad

Antalet föremål som beslagtas i säkerhetskontrollen vid tingsrätterna har ökat kraftigt i landet. Den senaste tiden har det varit tre fall där personer har haft med sig kniv till tingsrätten i Halmstad. Till årsskiftet höjs säkerheten.

På sju år har antalet beslag av föremål vid tingsrätterna mer än tiodubblats. Den största anledningen till ökningen är att allt fler tingsrätter har införskaffat säkerhetskontroller, något som tidigare inte funnits.

I Halmstad har den befintliga säkerhetskontrollen funnits i två år, men nu kommer den att uppgraderas med bland annat en röntgen.

– Dels upptäcker man mer i en röntgenapparat men sen är det också fråga om bemötande av dem som kommer till domstolen, säger Pia Johansson, lagman i Halmstad.

Ett hårdare klimat

Att säkerhetskontrollen inte byggts ut tidigare handlar om att det är en kostnadsfråga, menar Pia Johansson. Hon säger att nationellt har säkerheten vid tingsrätterna blivit en prioriterad fråga där de ringsrätter som ser ett behov av ökat säkerhet ska kunna få det.

Pia Johansson menar att man kan se ett samband mellan att brotten blivit grövre och antalet föremål som beslagtas.

– Jag vill påstå att det kan i vart fall finnas ett samband i att det är ett hårdare klimat i samhället, säger hon.

I klippet berättar Pia Johansson om varför säkerheten höjs och hur hon ser på utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.