I klippet kommenterar Ringhals vd, Björn Linde, stoppet i Ringhals 3. Foto: Annika Örnborg/Vattenfall

Allvarlig incident på Ringhals – stoppar elproduktionen helt

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni inträffade en allvarlig incident på Ringhals kärnkraftverk. Ett bränsleelement lossnade när det skulle flyttas till en bassäng för rengöring. Ringhals 3 kommer därför vara ur drift hela sommaren – och under augusti producerar inte kärnkraftverket någon el alls.

Under sommarperioden varje år gör Ringhals revisioner som innebär längre stopp för byte av bränsle och underhåll. Meningen var att Ringhals 3 skulle stå still mellan 24 maj och 20 juni. Men incidenten med bränsleelementet gör att den tiden förlängs till 27 augusti.

Sammanlagt finns 260 bränsleelement i den bassäng där där de ska rengöras och förvaras under arbetet. På ett av elementen lossnade fästanordningen och hamnade i fel läge. Nu krävs avancerad lyftutrustning som för närvarande inte finns att tillgå.

I klippet berättar Ringhals vd, Björn Linde, mer om vad incidenten orsakar och vad det innebär för elproduktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.