En ambulans i Falkenberg fick tekniska problem på motorvägen. När den anlände till platsen var patienten död. Foto: TT

Ambulans fick tekniska problem under utryckning

Uppdaterad
Publicerad

En ambulans på utryckning till en patient med hjärtstopp kom inte upp i en hastighet högre än 60 kilometer i timmen. När ambulansen anlände var patienten död, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Händelsen inträffade i maj i år när en ambulans i Falkenberg ryckte ut med högsta prioritet till en patient med hjärtstopp. På motorvägen tappade ambulansen fart på grund av tekniska problem och gick ned till 80 kilometer i timmen. När bilen svängt av motorvägen gick bilen endast att köra i 60 kilometer i timmen.

Utryckningen fördröjdes därför och när ambulansen kom fram till platsen konstaterades att mannen var död. Det går inte att fastställa om mannens liv hade kunnat räddas om inte ambulansen blivit fördröjd.

Kan de tekniska problemen ha påverkat utfallet?

– Jag kan inte kommentera enskilda patienter, säger Tomas Rabe, verksamhetsutvecklare på Region Halland.

46 000 mil

Enligt avvikelserapporten skulle en möjlig orsak till det tekniska problemet vara att bilen har gått över 46 000 mil. En vecka tidigare hade ambulansen haft liknande problem, men togs tillbaka i drift eftersom problemet skulle vara åtgärdat.

– Hjälpaggregatsremmen hade brustit, troligen på grund av att småsten kommit in i bilen. Det var inget man kunde förutse, säger Tomas Rabe till Nyhetsbyrån Siren.

Under hösten och våren byts elva ambulanser ut inom Region Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.