Barnskötaren Johanna Karlstrand ser ett stort behov av barn som övernattar. Foto: SVT

Vill fördubbla förskoleplatserna på natten

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan Sömntutan är den enda förskolan i Halmstad som har öppet dygnet runt, även jul och nyår. Här finns sovplats för elva barn. Nu föreslås en flytt av ”nattis” som kommer utöka platserna som många står i kö till.

– Det känns jättebra! Ofta har barnen fått kämpa innan de får en plats hos oss. Det kan handla om att bo hos släktingar eller bekanta. När de väl kommer hit behöver de inte pussla längre, säger Johanna Karlstrand, barnskötare.

Lång kö till nattis

Kön är lång för att få en plats på nattavdelningen på Sömntutan. 50 till 60 barn i åldern ett till tretton år står i kö för barnomsorg på natten. De elva platserna som finns idag kommer öka till 25-28 övernattningsplatser. Det skriver Hallandsposten.

– De flesta som har behovet är ensamstående och jobbar natt men det räcker med att du jobbar på Maxi. Då kan du ha arbetspass till 22-23, säger Johanna Karlstrand.

Brister i lokalerna

Lokalerna på Rhedinsgatan har länge varit tveksamma. Brister i ventilationen har gjort att antalet nattplatser minskat och viljan att flytta har funnits bland politiker under en lång tid. Den nya verksamheten ska ligga på Engelbrektsgatan och bli en förskola för 70 barn. Hit vill politikerna flytta Sömntutans nattverksamhet.

– Det innebär att verksamheten hamnar centralt och nära resecentrum. Dessutom ser vi fördelar med att det samordnas med en större förskola, säger Tove Bergman (MP), barn- och ungdomsnämndens ordföranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.