Agneta Regnér som är musteriägare utanför Varberg har drabbats hårt av frosten i våras. Nu har de brist på äpplen. Foto: SVT

Äppelmusterier i Halland påverkades av den kalla våren

Uppdaterad
Publicerad

Årets äppelskörd påverkades av den sena och kalla våren. Vilket fått konsekvenser för vissa äppelmusterier som fått lita till andra råvaror för att göra must.

– Det är svårt att skydda sig mot frosten, jag tror inte någon kan göra något åt det. Vi får bara hoppas på bättre klimat, säger Agneta Regnér, musteriägare i Stättared.

Bra sommar kan ge 25 ton äpplen

Agneta driver ett musteri tillsammans med sin man i Stättared utanför Varberg, och de har runt 2500 äppelträd. Agneta berättar att under en bra sommar kan de få upp till 25 ton äpplen.

– Och i år blev det bara runt 700 kilo. Och så får man must av cirka sex procent av det. Det är väldigt lite mot vad vi har haft innan, säger hon.

Hur ser du på framtiden gällande äppelskörden?

– Man får stå på andra ben också. Vi har havtorn, rosenkvitten, fläderblom och aroniabär också som vi gör must och saft på. Men äppelskörden ser bra ut för nästa år, säger hon.

Frosten kom inte överallt

Men på ett annat musteri som ligger i Stamnared bara ett par mil bort har frosten inte märkts av på samma sätt. Äpplena växer, och man kan då undra hur det kommer sig.

– Vi bor lite högre upp än vad många andra gör. Det skiljer ett par grader på våren då om det kan vara

Per-Inge Johansson, musteriägare i Stamnared. Foto: SVT

frost. Vi bor lite skyddat också, säger Per-Inge Johansson, musteriägare i Stamnared.

”Ungdomar tar till vara på frukten bra”

Per-Inge och hans fru Ann-Louise som driver gården märker att intresset för must ökar då en ny generation kommer och vill pressa sin frukt hos dem.

– Det börjar komma många fler ungdomar som tar vara på frukten bra. Utvecklingen går framåt, säger han.

Varför tror du det har blivit så populärt att ta till vara på frukten?

– Det är trenden. Det är jättebra, säger Per-Inge Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.