Johan Hagelin är vd och grundare av företaget 365id. Foto: SVT

Halmstadföretag: Vi har lösningen på id-bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det bli betydligt enklare att upptäcka falska id-handlingar. Ett företag i Halmstad har utvecklat en id-scanner som kontrollerar äktheten på körkort, pass och andra liknande id-handlingar

Förra året genomfördes 67 000 id-bedrägerier i Sverige. Det handlar bland annat om situationer där falska legitimationer och kapade identiteter används för att till exempel beställa varor på nätet, ansöka om lån eller köpa varor på kredit.

Halmstadföretaget säger sig ha kommit på ett säkert sätt att med hjälp av en scanner som fotograferar id-handlingar, ström och internetuppkoppling, kontrollera äktheten i pass, körkort och andra id-handlingar.

– Vi har otroligt avancerade verifieringsalgoritmer som vi använder för att analysera bilderna vi tar med scannern, säger Johan Hagelin, vd och grundare för företaget 365id.

Hur säkert är det?

– Vi använder den absolut senaste tekniken för att göra det här så säkert det går. Det har varit en viktig faktor när vi designat den. Både säkerhetsmässigt och att vi ska uppfylla personuppgiftslagen och det regelverk som gäller

Polisen intresserad

Tanken är att den färdiga id-scannern ska vara ute på marknaden i januari nästa år. Och förutom att företag inom handel och logistik kan vara intresserade av Halmstadföretagets nya teknik, så öppnar även polisen dörren för scannern.

– All teknik, it-system och program och så vidare, som försvårar för bedragare och förenklar för de som kontrollerar legitimationer är vi tacksamma för, säger Mattias Falkbåge, polisens bedrägericenter.

”Stoppa id-bedrägerier”

– Det här är ett system som verkligen kommer göra skillnad. Vi kommer stoppa id-bedrägerier, säger Johan Hagelin.

Det är en skarp signal till bovar och banditer?

– Nu kan de ägna sig åt annan verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer