Ett glatt gäng! Från vänster: Thomas Wollenz från hemvårdsförvaltningen, Catharina Rydberg Lilja från HFAB, Jennie Vidal från hemvårdsförvaltningen, Thomas Davidsson från Hälsoteknikcentrum och Erik Ahlström från Halmstads stadsnät AB. Foto: Halmstad kommun

Arbete med digitala lägenheter i Halmstad prisas

Publicerad

Halmstads kommun vann pris för mest samhällsnyttiga e-tjänst på e-förvaltningsdagarna i Stockholm, där tävlade mot ett 50-tal andra bidrag. Detta för deras utveckling av digitala äldrevårdslägenheter.

– Helt fantastiskt. Jag hoppas det blir ett gott exempel som vi kan sprida till andra kommuner. Vi måste samarbeta över alla organisationsgränser om vi ska lösa vården, och det är vi bra på i Halland, säger Jennie Vidal, förvaltningschef på hemvårdsförvaltningen i kommunen.

Priset eDiamond Award delas ut till den organisation som under året erbjudit medborgare, företag och den egna organisationen nya möjligheter genom samhällsnyttiga e-tjänster.

Nya möjligheter för vården

De digitaliserade lägenheterna invigdes i Getinge i fjol. De kallas ”smarta” eftersom de innehåller olika finesser. Några exempel är automatisk ledbelysning på väggarna som underlättar nattliga promenader, ett digitalt tittöga så att man kan se och kommunicera med den som ringer på dörren utan att öppna och digitala lås där man kan styra rättigheter till olika dörrar.

– Målbilden framöver är att även lägga till sensorer som kan mäta exempelvis puls och syresättning hos de boende. På så sätt kan vård bedrivas på distans samtidigt som de äldre kan vara kvar längre i sitt hem, säger Jennie Vidal.

Satsningen på lägenheterna är ett samarbete mellan HFAB, Halmstads stadsnät, Region Halland, Högskolan i Halmstad och Hälsoteknikcentrum.

Motiveringen till vinsten

Visa

Halmstads kommun, har det byggts digitaliserade lägenheter för äldre. Alla lägenheter som byggs utrustas med ledbelysningar på väggar, digitala tittögon, spisvakt och automatiska brandlarm e.tc. Syftet med lägenheterna är att öka trygghet och skapa bättre förutsättningar för äldre att kunna klara sig själv och bo kvar längre i sitt hem. Digitaliseringen frigöra behovet av personal vilket gör att man kan lägga mer tid på kärnverksamhet och på alla de som behöver hjälp allra mest.

Källa: Halmstad kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer