Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetslösheten ökar – men i flera branscher är efterfrågan på personal stor. Lars Öhlund, Arbetsförmedlingschef i Halland, berättar mer i klippet. Foto: TT/Casper Sewerin/SVT

Arbetsförmedlingen nyanställer för att klara pressen

Publicerad

Antalet arbetssökande ungdomar har fördubblats i Halland jämfört med förra året och för att klara trycket visstidsanställer Arbetsförmedlingen i Halland nu flertalet handläggare.

Färsk statistik från Arbetsförmedlingen visar att det i just nu i länet är 1 980 arbetssökande ungdomar i åldrarna 18 till 24. Vid samma tidpunkt i fjol var det 1 050 arbetssökande. Den främsta anledningen till ökningen är coronapandemin.

Nu kraftsamlar Arbetsförmedlingarna runt om i landet och visstidsanställer 330 beslutshandläggare, varav tio går till Halland.

– När det har blivit så pass många nyarbetslösa på så kort tid och ändå försöker göra vad vi kan, då behöver vi fler händer och fötter, säger Lars Öhlund, Arbetsförmedlingschef i Halland.

Störst ökning i norra Halland

De norra delarna av Halland är där man kan se störst ökning av arbetssökande jämfört med förra året. I Varberg är det 141 fler, Falkenberg 152 och i Kungsbacka 240 nya arbetssökande.

– Vår bedömningen är att det handlar mycket om närheten till Göteborg. Ju närmare man bor ju fler är det som pendlar och jobbar där, säger Lars Öhlund.

Hur Arbetsförmedlingen ska klara det ökade trycket och i vilka branscher det fortsatt finns en efterfrågan kan du se i klippet ovan.

SVT rapporterade · Plugg eller jobb – hur ser din höst ut?

Jag tolkar det som att Arbetsförmedlingen riktar sina resurser till de som står längst från arbetsmarknaden. Vuxna, fullt friska och arbetsföra människor som är kapabla att söka jobb på egen hand får inte samma hjälp som exempelvis funktionsnedsatta, unga utan erfarenhet eller nyanlända. Jag tycker den prioriteringen är fullt rimlig.

Johnny

Arbetsförmedlingen hjälper ingen förutom möjligen dem utan utbildning. De sa till mig att jag själv får söka jobb och att det är i slutet av min A-kasseperiod som de möjligen hjälper till...

Petra

Har varken utbildning eller arbetslivserfarenhet så jag tänkte börja arbeta som politiker.

Anders Johansson

Arbetsförmedlingen eller externa entreprenör jobbcoacher har väl aldrig hjälp någon de sista 35 åren... De bara levt på de arbetslösa för få egen inkomst och få statistik åt politikerna istället... Utnyttjande av arbetslösa med vuxendagis och dold gratis arbetskraft ( låtsas praktik) åt företag endast de erbjuder oavsett ålder.

kalle

Håller med Anita angående åldetsdiskriminering på arbetsmarknaden

Antoine

Jag är utbildad undersköterska och äldrepedagog...sökt jobb inom äldreomsorg men blir inte ens kallad till untervju! Nu tar mina akassedagar slut så det blir väl jobb och utvecklingsgarantin???

Malin

Har precis blivit av med jobbet så jag ska börja sälja sex eftersom det är lagligt.

Arvid 57 år

Nej, för oss äldre är det inte lätt att få jobb fast man har bra utbildning och lång erfarenhet.
Tycker att vi i denna kategori bör uppmärksammas mycket mer i media.

Peder

Jobb om det vill sig väl, eller arbetslöshet annars.

Mjo

För mig blir det att fortsätta söka ett jobb ( sedan i början av april blev jag arbetslös) Hoppas på att få ett jobb snart har nu varit arbetslös i fyra månader :(
Jobbade inom flygbranschen men sedan blev jag timanställd medans mina kolleger är kortstidspermitterade

Clio

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet