Foto: SVT

Asylsökande vill inte lämna Lia Hof

Uppdaterad
Publicerad

Flera asylsökande på Lia Hof utanför Falkenberg har skrivit ned sina namn på en protestlista för att visa sitt missnöje med att Migrationsverket om en månad ska stänga ner boendet.

Lia Hof, eller Liagården som det också kallas, blev under en period rikskänt när SVT Nyheter i september 2014 avslöjade att asylboendets ägare gjorde miljonvinster som användes för att finansiera ett spa och en vingård.

Läs mer: Asylboendets vinst finansierade spa

Innan anläggningen gjordes om till ett asylboende marknadsfördes det tidigare vandrarhemmet som ett boende i slottsmiljö. Besök som SVT Nyheter tidigare gjort på boendet vittnar om slitna rum men enligt Rädda Barnen i Halland ska det vara ett förhållandevis välskött asylboende.

”Svårt för barnen att byta skola”

Så när det nu står klart att Migrationsverket kommer att avveckla Lia Hof som asylboende om en månad så har de boende börjat protestera. Det rapporterar P4 Halland på tisdagen.

– Vi gör namninsamlingen för att människor inte vill flytta härifrån. Många familjer har barn här i skolan och det är svårt för dem att byta skola. Alla har rotat sig här i samhället och det blir svårt att flytta, säger Fatima Hujaj, en av de boende, till radiokanalen.

Vill att Migrationsverket ändrar beslut

Hennes granne Imran tycker att en flytt vore dåligt för integrationen.

– De blir tvungna att lämna sina jobb och åka någonstans där de inte känner någon. Det kommer bli väldigt svårt att hitta ett nytt jobb. Det här beslutet får människor att vända sina liv upp och ner, säger Imran till P4.

Genom namninsamlingen hoppas de att Migrationsverket ändrar sitt beslut och låter dem stanna.

Läs också: Avvecklingen av asylboenden i Halland fortsätter

Enligt den prognos Migrationsverket lämnade till regeringskansliet i slutet av april bedömde myndigheten att mellan 22.000 och 45.000 personer kommer att söka asyl i Sverige under 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.